follow dashboard

Sabtu, 31 Disember 2011

Tahun Demi Tahun

Hepi NEW YEAR 2012..


"Semoga damai dan kasih Allah mengisi setiap hari dalam hidup Anda dan cahaya jalan Anda melalui Tahun Baru. Berharap anda dan keluarga anda selalu selamat dan bahagia. Selamat Tahun Baru 2012"


Salam semua..erm..
beberapa detik je lg masuklah thun br 2012..
hope semua azam korg thun 2011 dh tercapai..
aminn...
binalah azam br ye untuk 2012..
hope azam aku tahun 2012 ni tercapai..
azam 2011 ad yg x tercapai..
ye la x dpt dye lg..





tp untuk 2012 ni azam tu mmg aku dah delete hbs2 la..
azam nk delete tu smoge bjaya ye..
doa2kan lah
hope i'll find some1 better
to be my mr right..huhu


sambut thun br tu berpada pada..
ye la
kn kita org islam.
meningkat tahun meningkatlah umur kita..
igtlah untuk sentiasa beribadat pd yg maha Esa
kerana kita x tahu bila masa kita..
ni untuk dr aku jgk..
OMG,2012..umo 21 kot..
semoga aku dpt jd some1 better 4 the 21st age..
tp lme lg lah
hahahahhahahahahahahaha......


k..u all..selamat tahun baru 2012,1433H..
:-)

Jumaat, 30 Disember 2011

Penghulu Segala Hari

Perbanyaklah Shalawat Pada Hari Jum'at !!



Hari jum’at adalah sayyidul ayyaam (pemimpin hari) dan hari yang paling agung dan paling utama di sisi Allah Subhanahu wa Ta'ala. Pada hari yang mulia dan agung ini kita diperintahkan untuk memperbanyak shalawat untuk manusia yang paling mulia dan agung, Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam.

إِنَّ مِنْ أَفْضَلِ أَيَّامِكُمْ يَوْمَ الْجُمُعَةِ فِيهِ خُلِقَ آدَمُ وَفِيهِ قُبِضَ وَفِيهِ النَّفْخَةُ وَفِيهِ الصَّعْقَةُ فَأَكْثِرُوا عَلَيَّ مِنْ الصَّلَاةِ فِيهِ فَإِنَّ صَلَاتَكُمْ 

مَعْرُوضَةٌ عَلَيَّ

"Sesungguhnya di antara hari kalian yang paling afdhal adalah hari Jum'at. Pada hari itu Adam diciptakan dan diwafatkan, dan pada hari itu juga ditiup sangkakala dan akan terjadi kematian seluruh makhluk. Oleh karena itu perbanyaklah shalawat di hari Jum'at, karena shalawat akan disampaikan kepadaku…." (HR. Abu Dawud, Nasai, Ibnu Majah, Ahmad, dan al Hakim dari hadits Aus bin Aus)
Memperbanyak shalawat untuk Nabi shallallahu 'alaihi wasallam pada hari Jum'at yang menjadi sayyidul ayyam menunjukkan kemuliaan pribadi beliau shallallahu 'alaihi wasallam sebagai sayyidul anam (pemimpin manusia).

Setiap kebaikan yang diperoleh seorang hamba dalam urusan diennya adalah berkat jasa Nabi shallallahu 'alaihi wasallam. Beliau telah berjuang dengan sungguh-sungguh untuk mendakwahkan dan menyebarkan Islam. Berkat kerja keras beliau dalam dakwah, kesabaran dan ketabahan dalam menghadapi ujian dan tantangannya, Islam bisa sampai kepada kita. Sebagai bentuk syukur dan terima kasih kita kepada beliau, Allah perintahkan bershalawat untuk beliau shallallahu 'alaihi wasallam.


إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya.” (QS. Al-Ahzab: 56)



Di antara bentuk shalawat dan salam yang paling pendek atau ringkas adalah:


اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ
صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ
عَلَيْهِ الصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ

Imam an Nawawi rahimahullah berkata: "apabila salah seorang kalian bershalawat kepada Nabi shallallahu 'alaihi wasallam, hendaklah ia menggabungkan antara shalawat dan salam. Tidak boleh ia hanya mengucapkan صَلَّى اللهُ عَلَيهِ saja atau عَلَيْهِ السَّلاَمُ saja." (Shahih al Adzkaar: I/325)

Jumaat, 23 Disember 2011

Miss My Family

bila mak kata dia teringat , kita jawab kita sibuk sangat


bila ayah kata dia rindu , kita jawab nantilah hujung minggu


bila mak minta kita pulang , kita jawab kita belum lapang
bila ayah minta kita singgah , kita jawab kerja kita belum selesai ~





... ... :: bila hati kita terguris , kita kata ..." Mak memang tak pernah faham "
bila hati kita terhiris , kita kata ..." Ayah memang tak ambil kisah " ::

TETAPI ~><~

bila hati mak kita terguris , mak kata ..." Tak apa , dia masih muda "
bila hati ayah kita terhiris , ayah kata ... " Tak mengapa , belum sampai akalnya " ~

:: bila kita menangis tanda lapar , mak berlari hingga bagai hilang kaki
bila kita nerintih tanda derita , ayah bersengkang mata bagaikan tiada lena ::

bila kita sedih kerana gagal , mak setia membekalkan cekal
bila kita pilu kerana kecewa , ayah teguh berkata dia tetap bangga ~

# hargailah dan sayangilah selagi mereka masih ada di dunia
~ ♥ (: anak yang soleh tidak akan melupakan ibu bapanya hatta di hujung

doanya , maka banyakkanlah berdoa ~ ♥

Khamis, 15 Disember 2011

Artis ???

PERASAAN BERJUMPA ORG SENI..........

Hye all bloggers...ape khabar??
ermmm...actually hr ni aku nak mencoret tntg org seni @ artis...
mst rmai yg teruja bila bercakap pasal artiskn?
maklumlah sape yg x nak jmpe artis kot...
hahaha....
sebenarnya cmni..kt tmpt aku study ni ad la beberapa org artis..huhu..tu yg nk diceritakan
bangge la x pyh nk g jejauh jmpe artis..
tup2..je dah berselisih..
tp lw nk minx autograf mybe x kot...malu je..
t org label kita jakun lak..mcm x pernah nmpk artis..tp mmg x pernah face to face pon..
mmg teruja lah..lg2 waktu 1st time dftr U...memg ske sgt2 lah
untung lah sape satu course ngan artis ni..esspecially bdk pengajian seni..


perasaan nk berceloteh tntg artis ni muncul selepas waktu makan tghr td..
sedg aku trun tge untuk ke restoran Subaidah..
aku terkejut melihat gerangan komposer yg bernama Azmeer...alah juri mentor uh...hahaha
akhirnya dpt jgk ngok secara live..untglahh..
tp artis yg 1st time nmpk kt U ni ialah Mubarak Majid..
dia seorg yg sgt baik..tlg student OKU..ramai jgak student yg kwn ngan dye,,mkn sme2...ooouuuccchhh..jeles lah pulak..haha
seronok lah depa..hr tu aku mkn kt Restoran Khaleel nmpk la Mubarak Majid nih..dye syum kt aku..Omg!!!aku pon pe lg syum je lah..artis tu..
xde artis veteran xkan ad artis muda kn????:-)
even artis veteran pon continue study apeth lg aku yg muda ni..
kena bersemangat lahh..
chaiyook3!!!kata smgt diberi untuk dr sendiri..hahhahha
Artis lain plak ialah Arja Lee...alahhh...hakk yg berlakon filem tu..
haaa....gempak x U aku???hehe
tp even artis or org biasa semua sama je..
lihat betapa pentingnya ilmu tu..
sbb tu artis wlau dah famous pon study lg...
so disebabkan ad artis2 tu so pusat pengajian seni selalulah dikunjungi oleh artis2 spt Fauziah Nawi n so on..x knl nme tp knl rupe..huhu...
k tu je la..ceritera artis U aku..mgkn lw ada yg menerujakan lg..akn disambg untuk part tu..ntah pape..
joke aje..
:-)peace....




Arja Lee




Mubarak Majid




Azmeer

Sabtu, 10 Disember 2011

Sekadar perkongsian bersama

INDAHNYA CIPTAAN YANG MAHA ESA..


Assalamualaikum semua...hr ni ada satu kejadian indah yg bakal sama2 kita saksikan..
just guest what??
ia melibatkan fenomena alam
GERHANA BULAN LAH...
Subhannallah....sgt indah melihatnya..tp ada hikmah disebaliknya..
mlm ni kita harus isikan dgn seribu satu kenangan yg diabadikan hanya untuk nya..
ibadah yg berpjgn untuknya
serta perkara yg sunat hanya untuk satu malam yg tiada tolok bandingnya..
berdoalah seikhlas mungkin bukan hanya untuk malam ni saja
juga untuk mlm2 yg lain
cuma sekadar satu ketenangan untuk dikongsi bersama pd hr ini
semoga Allah mendgr doa2 kita..





Bismillahirrahmaanirrahiim.. Rasulullah s.a.w telah bersabda:
Sesungguhnya matahari dan bulan tidaklah menjadi gerhana disebabkan kematian seseorang atau kerana dihidupkan seseorang tetapi kedua-duanya adalah termasuk ayat-ayat (tanda-tanda) dari Allah. Oleh itu apabila kamu semua melihatnya maka dirikanlah sembahyang. (Riwayat Bukhari dan Muslim)
 
Indahnya kejadian yg Tuhan aturkan...

Solat dan berdoa.

Rasulullah SAW bersabda: “Apabila kamu melihat kedua-duanya (gerhana matahari dan bulan), maka dirikanlah solat dan berdoalah sehingga dihapuskan apa yang kamu hadapi”.
Syari’at Solat Kusuf (gerhana matahari) & Khusuf (gerhana bulan), hukumnya adalah sunat muakkadah atau pun sunat yang digalakkan.
Dari ’Aisyah r.a. berkata : ”Telah terjadi gerhana matahari pada zaman Rasulullah saw. Lalu Nabi mengutus seorang munadi (penyeru) mengumandangkan: “As-solatu Jami’ah”. Kemudian baginda solat 4 kali ruku’ pada 2 raka’at dan 4 kali sujud.”

Cara-cara Solat Gerhana


Niat solat gerhana
Solat Gerhana mengandungi 2 rakaat, 4 al-Fatihah, 4 rukuk, dan 4 sujud. Iaitu seperti berikut :
Rakaat pertama
1. Niat solat Gerhana, Takbir
2. Baca Surah Al-Fatihah dan surah
3. Rukuk
4. I’tidal
5. Baca Al-Fatihah dan surah
6. Rukuk.
7. I’tidal.
8. Sujud dan seterusnya seperti solat biasa.
Rakaat kedua
1. Niat solat Gerhana, Takbir.
2. Baca Al-Fatihah dan surah.
3. Rukuk.
4. I’tidal,
5. Baca Al-Fatihah dan surah.
6. Rukuk.
7. I’tidal.
8. Sujud
9. Tahiyyat Akhir
10. Salam


Isnin, 5 Disember 2011

Jika Aku Jatuh Cinta ?

JIKA AKU JATUH HATI/CINTA....


Salam...
Dengan Nama ALLAH yg maha pemurah lg maha mengasihani..


coretan seterusnya ialah tentg jika aku terjatuh ht wat kali ke2...
eemmmm..bunyi macm poyo,tp...ntahlah..
but after my "monkey love" yg bertahan selama almost 7 years tu
aku da xde rasa nk mencr cinta lg..
mgkn biar ia dtg bersama arus air yg mengalir deras..
seperti angin yg berlalu...
dsb...
rasa ketika ini mmg la seperti nk sesorg untuk dijadikan my "Mr.Right" but I think this is not the time yet
I'm not ready to open my heart n not want to take any risk at all...
but if someone come and want to open it,I will try to give him chance
actually jeles jgak ngok psgn bercinta ni..
meningatkan kembali nostalgia lme dlm dr aku..
sejujurnya hingga ke saat ini that "monkey" still in my heart
and I dont think to remove it from my heart...not yet...
he's single n i still be like that...
adakah aku mampu menunggunya?
bg sesiapa yg ada cadangan sila lah mengemukakannya ye..hahahhaha
tp jika aku diberi peluang,aku masih mahu mengembalikan memori dulu..
xtw bape lame masa aku untuk remove all the memory in my mind and my heart
but i dont think i can...because i can't..
apelah ayat aku ni ek????
ptt pun kne mek kursus bi kt usm lg..hahaha
lw tlis sal cinta ni,coretan aku mst akn pjg,
so stop sini lah...to be continue....wasalam...


YA ALLAH..
Jika aku jatuh hati
Cintakanlah aku pd seseorang 
yg melabuhkan cintanya pd Mu
agar bertambah kekuatanku untuk mencintaimu....


YA MUHAIMIN..
jika aku jatuh hati
Izinkanlah aku menyentuh hati 
seseorang yg bertaut htnya pdmu
agar tidak jatuh dalam
jurang Cinta nafsu..


YA RABBANA..
Jika aku jatuh ht
Jagalah htku pdnya
agar tidak berpaling dr htmu..


YA RABBUL IZZATI..
Jika aku rindu
Rindukanlah aku pd sesorg 
Yg merindui syahid dijalanMu...


YA ALLAH..
Jika aku menikmati cinta kekasihMu
Jgnlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya,
Bermunajat disepertiga malam terakhirMu..


YA ALLAH.. 
Jika aku jatuh hati pd kekasihMu
Jgn biarkan aku tertatih dan terjatuh,
Dalam perjalanan pjg menyeru manusia ke jalanMu..


YA ALLAH..
Jika kau halalkan aku merindui kekasihMu
Jgn biar aku melampaui batas
Sehingga melupakan aku
 pd Cinta Hakiki dan rindu abadi hanya pdMu..


AMIN YA RABBAL ALAMIN...


Carilah Cinta yg sejati
CINTA yg mendapat keredhaan ALLAH...
Kerana Cinta itulah
Yg membawa kebahagiaan Hakiki..
Serta meletakkan kita dibawah nikmat naungannya...
SEKIAN...