follow dashboard

Khamis, 20 Disember 2012

I Love Islam

BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM....


Dengan nama ALLAH yg maha pemurah lg maha mengasihani

Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu di bumi juga di langit dan Dia maha mendengar lagi maha mengetahui". ( Hadis riwayat Tirmizi )




٣)    لرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 



Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

مَـٰلِكِ يَوۡمِ ٱلدِّينِ (٤)
Yang menguasai hari pembalasan

إِيَّاكَ نَعۡبُدُ وَإِيَّاكَ نَسۡتَعِينُ (٥)
Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan

ٱهۡدِنَا ٱلصِّرَٲطَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ (٦)
Tunjukilah kami jalan yang lurus

صِرَٲطَ ٱلَّذِينَ أَنۡعَمۡتَ عَلَيۡهِمۡ غَيۡرِ ٱلۡمَغۡضُوبِ عَلَيۡهِمۡ وَلَا ٱلضَّآلِّينَ (٧)
iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan ni‘mat kepada mereka; bukan jalan mereka yang dimurkai orang-orang yang mengetahui kebenaran dan meninggalkannya, dan bukan pula jalan mereka yang sesat orang-orang yang meninggalkan kebenaran karena ketidaktahuan dan kejahilan.

(Al Qu'ran, Surah Al-Fatihah (1): 1-7)

Isnin, 10 Disember 2012

Sign Language !

 


ERR..ASSALAMUALAIKUM seawal bicara..hahahhaha..blog dah jd mcm diari peribadi..anggaplah ia diari elektronik k..x peribadi pon sekadar berkongsi..ya..entry sebelum ni ada cite tntg lagu sign language...ia dah dilaksanakan td..well done..great job.. :D Alhamdulilah..yg best nya terpilih jd salah seorg bakal  interpreter sign language untuk convo USM akan dtg..insyaallah..wahhh...excited kot..mcm x percaya je..congrats kepada rakan seperjuangan yg terpilih juga. :) dalam byk2 bunga,terpilih seorg kumbang..tahniah Iqbal :D u have done a great job!wallllaaaa... juga kepada geng sign language "Ng Chin Wern"..congrats dear :) x sabar nak belajar dgn lebih mendalam bahasa isyarat ni..pastinya seronok!!!wahh...x rugi major pendengaran ni..hehe..tetiba rasa nak amek major penglihatan juga..mesti seronok juga belajar braille..malangnya ia x ditawarkan sem ni..xpe,ada hikmahnya :D


Geng nyanyi dlm sign language :) 
Sebenarnya bahasa isyarat ni ada banyak, ada BIM, KTBM, SEE, ASL and so on.Tp kat Malaysia KTBM lah yg digunakan..so jgn tanya kod tangan lain ye..pastinya diri ini x mengerti :) hehhehe.. tu je kot..k thanks menjenguk sebentar... tata titi tutu........... :P

Sabtu, 8 Disember 2012

Menjelajah !



Haii...assalamualaikum...hahahhahah..tarikh bersejarah ni..program besar dianjurkan kat USM tercinta..Jelajah Janji Ditepati :) seriusly,teruja!nak ckp jakun ke ape ke up to u..ada cekk kisah??lalalallalalalallala..program bermula jam 8 pagi hingga 10 mlm.. ya,banyak belanja kerajaan terpaksa keluarkan.tengok mereka dok wat preparation je tahu.amek masa 2 minggu kot untuk pasang semua benda alah tu ..haisshhh..dengar2 kanopi besar tu je dah menelan belanja RM10k.. then dapat lah baju free.. :) aim : masuk tv + bergambar dgn selebriti :) ahaks!!! gila glamor betul!!!



Mula2 kena berkumpul dekat tasik Fajar..dah tu mereka edar2 lah bendera ngan banner ni..last2 kena plak jd pembawa banner..Ok je ! femes kot jd pembawa banner..ahhahaha :) tp yg x bestnya,msg2 excited nak pegang banner ni,last2 lepas dah hbs bergambar semua tinggal gitu je..patut ke??haiisshh..akhirnya banner ni sampai kat tgn aku dan ada dlm bilik skg ni :D simpan je lah sebagai kenangan kan..apa boleh buat..
Yeay!!! :) akhirnya..muncul pic ni
Masa ni dah ckp ngan abg Fedtri nak amek pic sama,

then adalah perempuan mana mencelah..

haisshh..mula2 dah down jgak..
nasib abg Fedtri ni best,
dia igt aku ckp dulu pastu amek gambar ngan aku jugak! hahaha

Rabu, 5 Disember 2012

Done the project!

HAI.............Assalamualaikum!!!i'm home....>hehehehhehehehe<
entry hari ni...rasanya apa???teka2!!!ceyh..cm bgs pulak  rasanya..OK xnak ckp banyak..hari ni blog ni nak di  update tentang "projek"...projek apa??projek untuk semester ni..al maklumlah..kan student U...mst lah mcm ni..esaimen menimbun bila da siap...ahhhhh .. LEGANYA!! ahhahahahhaha :) tunggu time nak exam je ni..tp masalahnya otak pon kosong lg ni... bila nak start study ni??? common lahh...!okay2!berbalik pd projek..teruja nak cerita tentang projek buat "buku cerita dalam bahasa isyarat"..jap2!!!selain buku ni,ada projek nyanyian dlm bahasa isyarat tau!!SERONOK...errmmm..JUMAAT ni penilaian ...yeah!ni dia serba sedikit "moment" yg dapat diabadikan :) 



Dua page muka depan :)



At last yg ni terpilih :)



Yang ni dalam bahasa isyaratNYA !



Ni penting!!!
kalau xde nama mcm mana lecturer nak bg markah
:)



First page ! :)



Last page!
30 page semuanya :D

Yang ni pulak wujud sebab esaimen GEOGRAFI..konon2nya rajin lah..hahahhahaha..terpaksa menelaah semuanya..untuk dapatkan maklumat..:)
Agak2 kalau nak publish buku ni under DBP boleh x??mampu ke?teringin nak buat buku sendiri..ehhhhmmmm,kan ada makcik seorang penulis...so boleh minta pendapat dia juga ni..kecik2 dulu ada juga tanam cita-cita jd penulis!!orite then balik nanti boleh tanya dia ni..promote makcik jap lah..nama dia HASIDAH DISAN..ex student USM jugak!x sangka study tempat sama U dgn makcik :) dia penulis under DBP..buku dia banyak tp yg paling diingati ialah "SELEMBUT ANGIN MENDERU".Bukan novel tapi dia penulis cerpen untuk sekolah atau remaja :D....






Bukti!!!!cari dalam GOOGLE BOOK..
then korang sambung baca :)



Ni biodata dia..
search dekat LAMAN KARYAWAN.
:D


Ok lah.....tu saja...hehehehe..ada org nak tgk buku cerita ni tp x kesampaian..tu yg update dlm BLOG ni..nanti2 dia tengok lah tu :D Hilangkan STRESS sementara belum study week ni! yeayyy!!!BEST amek MAJOR "PENDENGARAN" ni...dapat tambah bahasa baru.."BAHASA ISYARAT" !

Selasa, 20 November 2012

Psychology research

Mari baca!lai3...........hehe >poyo je<
Selesai menjadi candidate sebuah research..
oleh seorg bekas guru.. :)
profiling.. sebagai participant kajian la.
untuk membantu cikgu..sebab cikgu dah byk tlg sy :)

bermula dengan :

family

  • mak ayah keje apa?
  • adik beradik ada berapa? anak yg ke berapa?
  • yg paling kecik, umur berapa?
  • adakah awak ni, kakak yg garang.?
  • susunan jantina mcm mana? adik beradik?
hampir jadi selang bunga. >mesti korg x tahu ap?kan3??<
selang bunga:
susunan adik beradik-perempuan,lelaki,perempuan,lelaki :)

soalan cepu emas:


  • upsr, pmr, spm dpt berapa?
  • stpm?haha
memalukan ni^^
next, future plan

  • apa plan awak selepas abis belajar?
just agak2 je la. jawapan sy:
plan..jadi cikgu
masih fikir sama ada nak terus sambung master atau kerja dulu
then nak buka bakery :)
angan2...
next, cabaran pengaruh semasa

  • biasanya, orang yg sebaya awak telah pun mempunyai pasangan. apa pdpt awak?
jawapannya:
pendapat..ermm
ada je yang dah khwin even sepupu sendiri yg berumur pon dpt wife sebaya sy
so kalau dah jodoh n org tu boleh jamin future dgn baik
ok je :)
ni soalan gila: hahahhahah malu nak jawab ^^
em...so, awak masuk kategori yg mana?
single atau single but not available?
sy single je kot...
peribadi sungguh :)
soalan:mcm mana awak boleh survive dgn x couple padahal, semua org kebanyakkannya ada couple?
apakah pendirian awak yg menjadikan awak kuat begini?
adehh..pedih nak jawab! :(
bila ditanya tentang pandangan politik..cikgu cakap:so, pendirian awak, kira buat relax je la ye.:)
next, awak dah ada pengalaman dan dh ada impian.
so, untuk memastikan hidup awak lengkap, orang yg mcm mana yg awak expect utk awak pilih sebagai pasangan.?
suka lah soalan ni :) thumbs up!
so bg bakal future hubby,yg belum ditemui ntah dimana,sy perlukan:

  • org yg memahami
  • bukan panas baran yg pentg
  • ada kerjaya
  • beriman
  • boleh jaga family dgn baik
  • x mengongkong >toleransi yg baik<
next,dalam 4 kategori,
1.rupa
2.pendidikan
3.keluarga
4.agama
yg mana menjadi keutamaan?
kalau pilih semua, senarai ikut keutamaan kategori.
bg nombor je.
jawapan saya:
4 2 1 3..heheheheheh
dari segi kawan, kawan yg mcm mana yg awak pilih?
atau atau awak mmg tidak memilih?
pendapat tentang kawan..ermm:

  • cr yg x terlalu sosial
  • then x suka shoping
sebab mudah terpengaruh
hehe
nt hbs duit :)
tp tu yg xnk,tu lah yg dptnya
cari yg memahami
boleh terima pendapat kita

so berdasarkan pengamatan cikgu mcmne behavior / pemikiran sy?

haha
cikgu pon cakap:

  • awak mempunyai keluarga yg stabil dan bahagia.
  • so, awak sebenarnya jenis x byk isu
  • sukakan hidup yg sederhana, x suka kacau org.
  • begitu juga awak harap dilakukan oleh orang yg hadir dalam hidup awak.at least faham dan hormati awak seadanya.
  • suka loneranger.
  • berani utk survive.
  • x gila kuasa.
  • just survivor.
  • bersedia utk merantau, tp ke tempat yg senang nak balik.
hahahah.......
merantau tp tempat yg seng nak balik??
suka2..tepat sgt...
kalau sush nak balik habis lah sy..
loneranger?
x kot just x suka susahkan org lain...haha
berdikari lebih baik :)
last question dr sy untuk cikgu:
nak buat perancangan masa depan :)
better sambung master lps hbs ijazah or keje dulu?
cikgu:kalau dh dapat keje, keje je dulu pn xpe.
then, boleh sambung slow2.
tp, trend skang ni, ramai yang terus sambung dalam keadaan belum dpt keje.

*cikgu cakap semua P&C.
*research tentang psikologi:mengkaji bgmana sesuatu behavior atau permikiran terbentuk
*research ni bkn setakat kaji masalah remaja, just belajar kenal orang dengan lebih baik.
*mood:bangga dpt jwp research ni ..at least tahu personaliti diri :)







I'M WHO I'M!

Isnin, 12 November 2012

Kem??

Assalamualaikum :)
balik2 dr Penang tersa nak update BLOG plak..
ermm actually bermusafir sakan kali ni..PENANG - PERAK - JOHOR..
bukan berjalan ok!tp ada kem st.john tersyg..muah2!kem 3 hr 2mlm..mcm 3 minggu rasanya..
sinis ke??maybe..hahahahaha..traumatisme
x suka aktiviti lasak..sekadar terpaksa..
mencuba benda baru..Flying Fox..nasib bek berdua..kira ok lah berdua..
org yg berani lbh ketaq dr yg penakut cam diri ini :) selut??lintah??berendam dalam sungai??
semua tu mcm dibuli pon ada..kenapa kumpulan kami je??adil ke cmtu??
org atasan kn " perlu adil" sebenarnya.. akan dipersoalkan kelak
kem di Nur Lembah Lenggong :) khemah??ye..tdo pon x cukup..
sementara saja..ni nak topup tido..asyik2 ngantuk je.BENCI3!


Berbangga naik bas ni :)


Deras x air??hehe


Jambatan gantung??
x takut sebab pernah lalui di PimpinSiswa :)


Perlu lalu ini untuk keseberang selesai
Flying Fox :) 


Jumaat, 2 November 2012

Stress Out !

Bismillahirrohmannirrahim :)

Assalamualaikum semua..

sangat indah ciptaan Tuhan dimuka bumi ni..cuma manusia je kadang terleka..
x sempat menikmati semua yg telah dicipta..
kesibukkan kota,duniawi..yg hanya sementara..
membawa aku untuk berehat seketika..
release tension..kat satu tempat yg cukup menarik..
kat sana x perlu aircond..sedia ada sejuk..
bukan oversea masih di Malaysia tanah tumpah darahku :)
pengalaman manis walau hanya 2 hari 1 malam :)
perjalanan ke Batu Kurau..dgn hanya menaiki bas Rapid PENANG!
yg konon2nya laju sgt kan..tp..hampeh..
naik bas 5.30 p.m sampai terminal feri 7.20 p.m..
mujur sempat beli tiket awal 7.30 p.m ke Kemunting :)
hhhaaaaiiiiissshhhhh..agak stress!
second time naik feri..mabuk laut..gayat kot!!!hehehe
berniaga sebentar di pasar malam Kemunting ...ambil pengalaman..selebihnya membeli belah :) 
juga belajar loghat baru.. TUBIK??
ate kome org Perak phm la kan ..hehe :)
benda paling kelakar..just an hour journey..ada passenger yg tidur siap berdengkur!
ahahhahahhaa...ntah pape..mungkin terlalu letih :)
think positive as positive u can ARYIANA :)
balik pon mengalami masalah yg sama..jem..
stress yg hanya berlabuh seketika..ditinggalkan di tempat penuh keindahan dan kedamaian
kini kembali ke fitrah duniawi yg sementara,,
ntah bila akanku akhiri segalanya..
Yang Maha Esa penentu segala :)
insyaallah akanku redha dan pasrah pd takdirnya :)

*"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi ulul albab. (Iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka banyak berfikir tentang penciptaan langit dan bumi seraya berkata,

Wahai Tuhan kami Kamu tidak menciptakan ini dengan sia-sia.
Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami daripada seksa neraka " (Surah Ali-Imran ayat 190-191)

* STRESS hilang bila data yg diperlukan sdg dlm perjalanan (maksudnya pos lahh..hehehhe)thanks awak ye sbb tlg dptkan maklumat yg sy perlukan :)




WELCOME to LATA SEMPENEH :P
JOM!!!main ayaq :D


Sejuk :)
Indah :)
Menarik :)
PROMOTE2!! KURAU STONE:)
Gadis MELAYU kononnya :P

PEACE !! :D

Selasa, 30 Oktober 2012

Cuti Aidiladha

Assalamualaikum semua..
ermm...x syok la cuti raya haji tahun ni..
makcik yg sepatutnya bising,senyap je..
so i miss her crazier :(
cuti pula kejap je..khamis jumaat sabtu dan ahad..
then balik Penang semula..
but the thing i can't to forget is...
sambut birthday kt kfc... :)
dapat ricecooker + fryer..
terasa indah hidup ini..hahahha
nonsense..
bagi mereka yg x mempunyai minat memasak yg tinggi :P
dear cousin,thanks untuk rantai yg indah tu :)
mom,thanks 4 the "rendang"..
dad..thanks 4 everything..cuma 1 benda je abah x tertunaikan..
Gunung Pulai..btw,it's gonna be ok..
gunung tu pon dah x wujud rasanya :P
x puas habiskan masa dgn family,adik tersayang,cousin..
tak sempat jumpa makcik..maaf cik Ana..
x sempat keluar dgn bff :)
thanks untuk 2kg dgg..even dalam demam :) terharu!
lain kali jgn bergambar dgn lembu mlm2 ye..
semata2 untuk hantar mms kt sy :)

*sy cuba memahami erti pengorbanan..parents yg byk berkorban...thank you so much..

i love u all...
*lawak bila adik bg duit as hadiah birthday.. "kak,tlg belikan aku dompet ye!"
balance nya untuk ko..hadiah hr jd ..hihihihi.. syg ko Wanie ! :) muah3!
*paling penting pengorbanan diriku untuk parents , siblings..untuk dr sendiri juga..i will be the best :)
InsyaAllah..
*pengorbanan seseorg yg sanggup tolong cari bahan assignment :) jasamu ku kenang!
terima kasih juga untuk kfc + kek + tudung itu ya ! ^^




Thanks dear cousin :)
too nice :)


Malas lipat..so snap ajelah :P
thanks awak!


Bye2 ...
sempat saksikan anda diangkut lori sampah..
tragis sungguh !
:(


Luangkan masa bersama..
kak nak slurpee..
ok adik2!

:)

Rabu, 24 Oktober 2012

Mengadap LP!

Hye..
ermmm..kebosanan melanda dr..
dari itu,online jd peneman..hehe..
study???ohh no..i'm skipping that class :P
online..semua buka..
twitter,fb,blog..kah3! :)
disebalik ke "stressan" yg melanda..
kesakitan yg dihadapi.. :(
OMG!
kenapa x balik semlam je...kalau x sekarg dah ad di rumah..
nvrmind..ada hikmah disebaliknya,, ^^
dok bertweet ngn some1..
maybe dia je kot artis yg rajin layan peminat..haha
HANEZ SURAYA...cantik orgnya...
dok bercerita pasal diet..
dia x makan nasi woo...bravo!
x lapar ke?tp katanya:sgup lapa dr gemuk..
hahaha..x gemuk pon lah sis :)
malam ni gerak balik..
beg besar..mcm cuti sebulan :P
sebab bwk barg yg dah xnak guna..
mak dh pesan awal2..bawa balik sem lepas..
tu la...degil lg!kan dah!hehe

*mood: ketaksabaran sampai JOHOR :)




Sis Hanez Suraya..
ala yg berlakon SURI tu
:)


She replies my tweet..ya :)
as a proof..hehehe

Selasa, 23 Oktober 2012

Tersepit pintu bas

Salam..
entry hari ni..
something sad to share.. :(
kelas kejap je kot...8 am - 9.45 am..
then dok tunggu bas macam biasa lah kan..
life as a student who didn't bring any transport..
then ada lah sebiji bas kaler biru ni..no 6..
turun berduyun2 manusia..
turn kami untuk naik..
lepas tu,twins naik dulu..selamat..
sampai giliran diri sendiri..
ouuccchhhh...damn!!tersepit pintu bas!!!!
err...bahu kiri sakit :(
sabar je lah..sorg lagi member yg belakang tu plak,,
hanya mampu menjerit...."arrrrrrr...."
sebab dia tkt tertinggal..apekah.???.
terlalu tergamam tgk kwn dia tersepit..
haiiiissshhh...nasib bek pkcik buka semula pintu tu..
x ambil masa sehingga saya dah leper :(
masuk2 dalam bas..tgk cermin yg btl2 depan driver..
boleh plak pkcik tu gelak..
hello...is it funny pakcik??
i just can say "pakcik2"!!!
i can sue u ok..but deep in my heart,i poor on u..
u have a family to support..saya maafkan pakcik..
even dlm ht dok "teriak"!!!!



*sem1 masa 1st year:pengalaman-dok berdiri btl2 depan pintu bas.. sem3:pengalaman-aarrrggggghhhh... pakcik:sy rasa sy xde lah  sekecil semut yg pakcik sukar nak nampak ..hehe :)
*benggang bila semua org tengok tp dengan muka cemas... ^^
*dlm ht,why did u all help me??even untuk tekan loceng tu..
supaya pakcik alert??
*terfikir : apa jd kalau tersepit habis?n pakcik continue jalan   tanpa perasan??
arrrggghhhhhh/........ :(

situasi yg lebih kurang mcm ni td ^^
cuma bas tu 1 pintu


wish to have this!!driver bas perempuan..
mungkin lebih alert ^^

Ahad, 14 Oktober 2012

Cycling at US

Hello u ollsss......
assalamualaikum :)
errmmmm...x tergambar keseronokan dpt berbasikal kat USM..
act rindu sgt nak berbasikal bersama family tercinta kt uma..
nak balikkkkk!!!!!!!cepat lah cuti....
miss my TOMEY very much...muaaahhhhhhhxxxxxsssssss333333!!!!!hehe
thanks to rumate Wawa and both of u Mimi  & Ilah..
have such a beautiful day with u all..
seronok sgt3!!!thanks korang :)
nanti kita g lg ye :) ihihihih..
sun burn sebb jaga pesta bola jaring..
penat woooooooo !!xle duduk..diri selama 11 jam :(
terbakar lemak sebab cycling :) yeeeeaaaahhhhaaa :)
epi sgt..yg paling penting lepas ni kita le jd PENUNGGU kt dusun durian USM..
berjaya diterokai khazanah USM ni....selepas setahun..haha >teruk<
hope korg pon ikut sekali Mira & Ika..
but xpe lah :) chill saja..xkan nak paksa..
thats all to share..tata :)

*perlu mandi sebab dah busuk ni :) kuang3!!




Ooooppppsss :P


Sweetnya rumate tu share basikal ^^


Peace korg :)


Konon2 chomel lah ni :P

Isnin, 8 Oktober 2012

Birthday girl!

Assalamualaikum..hehe 
:)))))))))))
hari ni genaplah umur 20++
ermm...semoga segala yg dihajatkan tercapai..
terima kasih pd yg wish,pd yg igt,pd yg bg present..
especially pd yg MELAHIRKAN juga pd yg MAHA ESA..
bersyukur atas segala nikmat dan peluang untuk bernafas sehingga ke hari ini..
banyak yg dh dilalui..suka duka..pahit getir sepjg perjalann hidup..
yg x tahu ke mana arah nya..sesingkat apa??
mungkin setakat hr ini esok atau lusa???
sekadar mencatit untuk tatapan dr sendiri dan sahabat handai..
berkongsi kegembiraan bersama..

tepat 12 mlm: balingan bedak oleh rumate yg gagal..haha :) wish dr dia juga
1st wish from adik angkat..then mms dr adik tersyg..Wanie Wan..
then dari kamu bff sy..yg dh bg hdiah sebulan awal..katanya ad hdiah lg??hehe..nice mms from u..
Husna:edit pic yg sgt sweet..touching3!!!
juga wish dr sahabat yg lain :)juga yang baru dikenali..hehe..
x sangka awk igt :) terima kasih SEMUA :)
saya amat terharu..gembira dan segala perasaan ad didlmnya..
x boleh tdo sebab tgu 1 mesej..mesej yg masuk pkol 3.38 pg..
huhhhhhh..........stress..wish that person to be number one..:(

terima call...dr makcik,sepupu,kawan..
hanif:yana selamat hr lahir..
then wish me all good thing..
nyanyi lagu allah selamatkan kamu..
best fren ever..sgt terharu :) thanks a lot hanif..
kau sentiasa ada bila masa aku perlu..
kecewa tiada wish dr abg tersyg..abg dh lupa adik!!!!benci!!!

*thanks atas semua hadiah yg diberi
*thanks juga atas kek2 berkenaan >irah dan wawa<
*thanks pada org yg nyanyi..kira hadiah beday lah tu :)

Hadiah yg awal sebulan :)
thanks kamu ya
balik dpt hadiah lg :)yeay!!!



Kek coklat blueberry 
dr coursemate:IRAH
thaks a lot syg :)


Kek tiramisu n blueberry cheese 
dr rumate tercinta:Wawa
thanks dear :)


Kad juga dr rumate :)
ayat yg sweet <3


phonechain dr rumate juga :)


hang out with bday girl..haha :)
poyo je..
moment indah..xkan dilupakan
:) tq Husna
Thanks u all :)
even kes buli dpt hdiah dlm SK2