follow dashboard

Selasa, 20 November 2012

Psychology research

Mari baca!lai3...........hehe >poyo je<
Selesai menjadi candidate sebuah research..
oleh seorg bekas guru.. :)
profiling.. sebagai participant kajian la.
untuk membantu cikgu..sebab cikgu dah byk tlg sy :)

bermula dengan :

family

  • mak ayah keje apa?
  • adik beradik ada berapa? anak yg ke berapa?
  • yg paling kecik, umur berapa?
  • adakah awak ni, kakak yg garang.?
  • susunan jantina mcm mana? adik beradik?
hampir jadi selang bunga. >mesti korg x tahu ap?kan3??<
selang bunga:
susunan adik beradik-perempuan,lelaki,perempuan,lelaki :)

soalan cepu emas:


  • upsr, pmr, spm dpt berapa?
  • stpm?haha
memalukan ni^^
next, future plan

  • apa plan awak selepas abis belajar?
just agak2 je la. jawapan sy:
plan..jadi cikgu
masih fikir sama ada nak terus sambung master atau kerja dulu
then nak buka bakery :)
angan2...
next, cabaran pengaruh semasa

  • biasanya, orang yg sebaya awak telah pun mempunyai pasangan. apa pdpt awak?
jawapannya:
pendapat..ermm
ada je yang dah khwin even sepupu sendiri yg berumur pon dpt wife sebaya sy
so kalau dah jodoh n org tu boleh jamin future dgn baik
ok je :)
ni soalan gila: hahahhahah malu nak jawab ^^
em...so, awak masuk kategori yg mana?
single atau single but not available?
sy single je kot...
peribadi sungguh :)
soalan:mcm mana awak boleh survive dgn x couple padahal, semua org kebanyakkannya ada couple?
apakah pendirian awak yg menjadikan awak kuat begini?
adehh..pedih nak jawab! :(
bila ditanya tentang pandangan politik..cikgu cakap:so, pendirian awak, kira buat relax je la ye.:)
next, awak dah ada pengalaman dan dh ada impian.
so, untuk memastikan hidup awak lengkap, orang yg mcm mana yg awak expect utk awak pilih sebagai pasangan.?
suka lah soalan ni :) thumbs up!
so bg bakal future hubby,yg belum ditemui ntah dimana,sy perlukan:

  • org yg memahami
  • bukan panas baran yg pentg
  • ada kerjaya
  • beriman
  • boleh jaga family dgn baik
  • x mengongkong >toleransi yg baik<
next,dalam 4 kategori,
1.rupa
2.pendidikan
3.keluarga
4.agama
yg mana menjadi keutamaan?
kalau pilih semua, senarai ikut keutamaan kategori.
bg nombor je.
jawapan saya:
4 2 1 3..heheheheheh
dari segi kawan, kawan yg mcm mana yg awak pilih?
atau atau awak mmg tidak memilih?
pendapat tentang kawan..ermm:

  • cr yg x terlalu sosial
  • then x suka shoping
sebab mudah terpengaruh
hehe
nt hbs duit :)
tp tu yg xnk,tu lah yg dptnya
cari yg memahami
boleh terima pendapat kita

so berdasarkan pengamatan cikgu mcmne behavior / pemikiran sy?

haha
cikgu pon cakap:

  • awak mempunyai keluarga yg stabil dan bahagia.
  • so, awak sebenarnya jenis x byk isu
  • sukakan hidup yg sederhana, x suka kacau org.
  • begitu juga awak harap dilakukan oleh orang yg hadir dalam hidup awak.at least faham dan hormati awak seadanya.
  • suka loneranger.
  • berani utk survive.
  • x gila kuasa.
  • just survivor.
  • bersedia utk merantau, tp ke tempat yg senang nak balik.
hahahah.......
merantau tp tempat yg seng nak balik??
suka2..tepat sgt...
kalau sush nak balik habis lah sy..
loneranger?
x kot just x suka susahkan org lain...haha
berdikari lebih baik :)
last question dr sy untuk cikgu:
nak buat perancangan masa depan :)
better sambung master lps hbs ijazah or keje dulu?
cikgu:kalau dh dapat keje, keje je dulu pn xpe.
then, boleh sambung slow2.
tp, trend skang ni, ramai yang terus sambung dalam keadaan belum dpt keje.

*cikgu cakap semua P&C.
*research tentang psikologi:mengkaji bgmana sesuatu behavior atau permikiran terbentuk
*research ni bkn setakat kaji masalah remaja, just belajar kenal orang dengan lebih baik.
*mood:bangga dpt jwp research ni ..at least tahu personaliti diri :)







I'M WHO I'M!

Isnin, 12 November 2012

Kem??

Assalamualaikum :)
balik2 dr Penang tersa nak update BLOG plak..
ermm actually bermusafir sakan kali ni..PENANG - PERAK - JOHOR..
bukan berjalan ok!tp ada kem st.john tersyg..muah2!kem 3 hr 2mlm..mcm 3 minggu rasanya..
sinis ke??maybe..hahahahaha..traumatisme
x suka aktiviti lasak..sekadar terpaksa..
mencuba benda baru..Flying Fox..nasib bek berdua..kira ok lah berdua..
org yg berani lbh ketaq dr yg penakut cam diri ini :) selut??lintah??berendam dalam sungai??
semua tu mcm dibuli pon ada..kenapa kumpulan kami je??adil ke cmtu??
org atasan kn " perlu adil" sebenarnya.. akan dipersoalkan kelak
kem di Nur Lembah Lenggong :) khemah??ye..tdo pon x cukup..
sementara saja..ni nak topup tido..asyik2 ngantuk je.BENCI3!


Berbangga naik bas ni :)


Deras x air??hehe


Jambatan gantung??
x takut sebab pernah lalui di PimpinSiswa :)


Perlu lalu ini untuk keseberang selesai
Flying Fox :) 


Jumaat, 2 November 2012

Stress Out !

Bismillahirrohmannirrahim :)

Assalamualaikum semua..

sangat indah ciptaan Tuhan dimuka bumi ni..cuma manusia je kadang terleka..
x sempat menikmati semua yg telah dicipta..
kesibukkan kota,duniawi..yg hanya sementara..
membawa aku untuk berehat seketika..
release tension..kat satu tempat yg cukup menarik..
kat sana x perlu aircond..sedia ada sejuk..
bukan oversea masih di Malaysia tanah tumpah darahku :)
pengalaman manis walau hanya 2 hari 1 malam :)
perjalanan ke Batu Kurau..dgn hanya menaiki bas Rapid PENANG!
yg konon2nya laju sgt kan..tp..hampeh..
naik bas 5.30 p.m sampai terminal feri 7.20 p.m..
mujur sempat beli tiket awal 7.30 p.m ke Kemunting :)
hhhaaaaiiiiissshhhhh..agak stress!
second time naik feri..mabuk laut..gayat kot!!!hehehe
berniaga sebentar di pasar malam Kemunting ...ambil pengalaman..selebihnya membeli belah :) 
juga belajar loghat baru.. TUBIK??
ate kome org Perak phm la kan ..hehe :)
benda paling kelakar..just an hour journey..ada passenger yg tidur siap berdengkur!
ahahhahahhaa...ntah pape..mungkin terlalu letih :)
think positive as positive u can ARYIANA :)
balik pon mengalami masalah yg sama..jem..
stress yg hanya berlabuh seketika..ditinggalkan di tempat penuh keindahan dan kedamaian
kini kembali ke fitrah duniawi yg sementara,,
ntah bila akanku akhiri segalanya..
Yang Maha Esa penentu segala :)
insyaallah akanku redha dan pasrah pd takdirnya :)

*"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi ulul albab. (Iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka banyak berfikir tentang penciptaan langit dan bumi seraya berkata,

Wahai Tuhan kami Kamu tidak menciptakan ini dengan sia-sia.
Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami daripada seksa neraka " (Surah Ali-Imran ayat 190-191)

* STRESS hilang bila data yg diperlukan sdg dlm perjalanan (maksudnya pos lahh..hehehhe)thanks awak ye sbb tlg dptkan maklumat yg sy perlukan :)




WELCOME to LATA SEMPENEH :P
JOM!!!main ayaq :D


Sejuk :)
Indah :)
Menarik :)
PROMOTE2!! KURAU STONE:)
Gadis MELAYU kononnya :P

PEACE !! :D