follow dashboard

Selasa, 20 November 2012

Psychology research

Mari baca!lai3...........hehe >poyo je<
Selesai menjadi candidate sebuah research..
oleh seorg bekas guru.. :)
profiling.. sebagai participant kajian la.
untuk membantu cikgu..sebab cikgu dah byk tlg sy :)

bermula dengan :

family

  • mak ayah keje apa?
  • adik beradik ada berapa? anak yg ke berapa?
  • yg paling kecik, umur berapa?
  • adakah awak ni, kakak yg garang.?
  • susunan jantina mcm mana? adik beradik?
hampir jadi selang bunga. >mesti korg x tahu ap?kan3??<
selang bunga:
susunan adik beradik-perempuan,lelaki,perempuan,lelaki :)

soalan cepu emas:


  • upsr, pmr, spm dpt berapa?
  • stpm?haha
memalukan ni^^
next, future plan

  • apa plan awak selepas abis belajar?
just agak2 je la. jawapan sy:
plan..jadi cikgu
masih fikir sama ada nak terus sambung master atau kerja dulu
then nak buka bakery :)
angan2...
next, cabaran pengaruh semasa

  • biasanya, orang yg sebaya awak telah pun mempunyai pasangan. apa pdpt awak?
jawapannya:
pendapat..ermm
ada je yang dah khwin even sepupu sendiri yg berumur pon dpt wife sebaya sy
so kalau dah jodoh n org tu boleh jamin future dgn baik
ok je :)
ni soalan gila: hahahhahah malu nak jawab ^^
em...so, awak masuk kategori yg mana?
single atau single but not available?
sy single je kot...
peribadi sungguh :)
soalan:mcm mana awak boleh survive dgn x couple padahal, semua org kebanyakkannya ada couple?
apakah pendirian awak yg menjadikan awak kuat begini?
adehh..pedih nak jawab! :(
bila ditanya tentang pandangan politik..cikgu cakap:so, pendirian awak, kira buat relax je la ye.:)
next, awak dah ada pengalaman dan dh ada impian.
so, untuk memastikan hidup awak lengkap, orang yg mcm mana yg awak expect utk awak pilih sebagai pasangan.?
suka lah soalan ni :) thumbs up!
so bg bakal future hubby,yg belum ditemui ntah dimana,sy perlukan:

  • org yg memahami
  • bukan panas baran yg pentg
  • ada kerjaya
  • beriman
  • boleh jaga family dgn baik
  • x mengongkong >toleransi yg baik<
next,dalam 4 kategori,
1.rupa
2.pendidikan
3.keluarga
4.agama
yg mana menjadi keutamaan?
kalau pilih semua, senarai ikut keutamaan kategori.
bg nombor je.
jawapan saya:
4 2 1 3..heheheheheh
dari segi kawan, kawan yg mcm mana yg awak pilih?
atau atau awak mmg tidak memilih?
pendapat tentang kawan..ermm:

  • cr yg x terlalu sosial
  • then x suka shoping
sebab mudah terpengaruh
hehe
nt hbs duit :)
tp tu yg xnk,tu lah yg dptnya
cari yg memahami
boleh terima pendapat kita

so berdasarkan pengamatan cikgu mcmne behavior / pemikiran sy?

haha
cikgu pon cakap:

  • awak mempunyai keluarga yg stabil dan bahagia.
  • so, awak sebenarnya jenis x byk isu
  • sukakan hidup yg sederhana, x suka kacau org.
  • begitu juga awak harap dilakukan oleh orang yg hadir dalam hidup awak.at least faham dan hormati awak seadanya.
  • suka loneranger.
  • berani utk survive.
  • x gila kuasa.
  • just survivor.
  • bersedia utk merantau, tp ke tempat yg senang nak balik.
hahahah.......
merantau tp tempat yg seng nak balik??
suka2..tepat sgt...
kalau sush nak balik habis lah sy..
loneranger?
x kot just x suka susahkan org lain...haha
berdikari lebih baik :)
last question dr sy untuk cikgu:
nak buat perancangan masa depan :)
better sambung master lps hbs ijazah or keje dulu?
cikgu:kalau dh dapat keje, keje je dulu pn xpe.
then, boleh sambung slow2.
tp, trend skang ni, ramai yang terus sambung dalam keadaan belum dpt keje.

*cikgu cakap semua P&C.
*research tentang psikologi:mengkaji bgmana sesuatu behavior atau permikiran terbentuk
*research ni bkn setakat kaji masalah remaja, just belajar kenal orang dengan lebih baik.
*mood:bangga dpt jwp research ni ..at least tahu personaliti diri :)







I'M WHO I'M!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan