follow dashboard

Khamis, 20 Disember 2012

I Love Islam

BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM....


Dengan nama ALLAH yg maha pemurah lg maha mengasihani

Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu di bumi juga di langit dan Dia maha mendengar lagi maha mengetahui". ( Hadis riwayat Tirmizi )




٣)    لرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 



Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

مَـٰلِكِ يَوۡمِ ٱلدِّينِ (٤)
Yang menguasai hari pembalasan

إِيَّاكَ نَعۡبُدُ وَإِيَّاكَ نَسۡتَعِينُ (٥)
Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan

ٱهۡدِنَا ٱلصِّرَٲطَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ (٦)
Tunjukilah kami jalan yang lurus

صِرَٲطَ ٱلَّذِينَ أَنۡعَمۡتَ عَلَيۡهِمۡ غَيۡرِ ٱلۡمَغۡضُوبِ عَلَيۡهِمۡ وَلَا ٱلضَّآلِّينَ (٧)
iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan ni‘mat kepada mereka; bukan jalan mereka yang dimurkai orang-orang yang mengetahui kebenaran dan meninggalkannya, dan bukan pula jalan mereka yang sesat orang-orang yang meninggalkan kebenaran karena ketidaktahuan dan kejahilan.

(Al Qu'ran, Surah Al-Fatihah (1): 1-7)

Isnin, 10 Disember 2012

Sign Language !

 


ERR..ASSALAMUALAIKUM seawal bicara..hahahhaha..blog dah jd mcm diari peribadi..anggaplah ia diari elektronik k..x peribadi pon sekadar berkongsi..ya..entry sebelum ni ada cite tntg lagu sign language...ia dah dilaksanakan td..well done..great job.. :D Alhamdulilah..yg best nya terpilih jd salah seorg bakal  interpreter sign language untuk convo USM akan dtg..insyaallah..wahhh...excited kot..mcm x percaya je..congrats kepada rakan seperjuangan yg terpilih juga. :) dalam byk2 bunga,terpilih seorg kumbang..tahniah Iqbal :D u have done a great job!wallllaaaa... juga kepada geng sign language "Ng Chin Wern"..congrats dear :) x sabar nak belajar dgn lebih mendalam bahasa isyarat ni..pastinya seronok!!!wahh...x rugi major pendengaran ni..hehe..tetiba rasa nak amek major penglihatan juga..mesti seronok juga belajar braille..malangnya ia x ditawarkan sem ni..xpe,ada hikmahnya :D


Geng nyanyi dlm sign language :) 
Sebenarnya bahasa isyarat ni ada banyak, ada BIM, KTBM, SEE, ASL and so on.Tp kat Malaysia KTBM lah yg digunakan..so jgn tanya kod tangan lain ye..pastinya diri ini x mengerti :) hehhehe.. tu je kot..k thanks menjenguk sebentar... tata titi tutu........... :P

Sabtu, 8 Disember 2012

Menjelajah !



Haii...assalamualaikum...hahahhahah..tarikh bersejarah ni..program besar dianjurkan kat USM tercinta..Jelajah Janji Ditepati :) seriusly,teruja!nak ckp jakun ke ape ke up to u..ada cekk kisah??lalalallalalalallala..program bermula jam 8 pagi hingga 10 mlm.. ya,banyak belanja kerajaan terpaksa keluarkan.tengok mereka dok wat preparation je tahu.amek masa 2 minggu kot untuk pasang semua benda alah tu ..haisshhh..dengar2 kanopi besar tu je dah menelan belanja RM10k.. then dapat lah baju free.. :) aim : masuk tv + bergambar dgn selebriti :) ahaks!!! gila glamor betul!!!



Mula2 kena berkumpul dekat tasik Fajar..dah tu mereka edar2 lah bendera ngan banner ni..last2 kena plak jd pembawa banner..Ok je ! femes kot jd pembawa banner..ahhahaha :) tp yg x bestnya,msg2 excited nak pegang banner ni,last2 lepas dah hbs bergambar semua tinggal gitu je..patut ke??haiisshh..akhirnya banner ni sampai kat tgn aku dan ada dlm bilik skg ni :D simpan je lah sebagai kenangan kan..apa boleh buat..
Yeay!!! :) akhirnya..muncul pic ni
Masa ni dah ckp ngan abg Fedtri nak amek pic sama,

then adalah perempuan mana mencelah..

haisshh..mula2 dah down jgak..
nasib abg Fedtri ni best,
dia igt aku ckp dulu pastu amek gambar ngan aku jugak! hahaha

Rabu, 5 Disember 2012

Done the project!

HAI.............Assalamualaikum!!!i'm home....>hehehehhehehehe<
entry hari ni...rasanya apa???teka2!!!ceyh..cm bgs pulak  rasanya..OK xnak ckp banyak..hari ni blog ni nak di  update tentang "projek"...projek apa??projek untuk semester ni..al maklumlah..kan student U...mst lah mcm ni..esaimen menimbun bila da siap...ahhhhh .. LEGANYA!! ahhahahahhaha :) tunggu time nak exam je ni..tp masalahnya otak pon kosong lg ni... bila nak start study ni??? common lahh...!okay2!berbalik pd projek..teruja nak cerita tentang projek buat "buku cerita dalam bahasa isyarat"..jap2!!!selain buku ni,ada projek nyanyian dlm bahasa isyarat tau!!SERONOK...errmmm..JUMAAT ni penilaian ...yeah!ni dia serba sedikit "moment" yg dapat diabadikan :) 



Dua page muka depan :)



At last yg ni terpilih :)



Yang ni dalam bahasa isyaratNYA !



Ni penting!!!
kalau xde nama mcm mana lecturer nak bg markah
:)



First page ! :)



Last page!
30 page semuanya :D

Yang ni pulak wujud sebab esaimen GEOGRAFI..konon2nya rajin lah..hahahhahaha..terpaksa menelaah semuanya..untuk dapatkan maklumat..:)
Agak2 kalau nak publish buku ni under DBP boleh x??mampu ke?teringin nak buat buku sendiri..ehhhhmmmm,kan ada makcik seorang penulis...so boleh minta pendapat dia juga ni..kecik2 dulu ada juga tanam cita-cita jd penulis!!orite then balik nanti boleh tanya dia ni..promote makcik jap lah..nama dia HASIDAH DISAN..ex student USM jugak!x sangka study tempat sama U dgn makcik :) dia penulis under DBP..buku dia banyak tp yg paling diingati ialah "SELEMBUT ANGIN MENDERU".Bukan novel tapi dia penulis cerpen untuk sekolah atau remaja :D....






Bukti!!!!cari dalam GOOGLE BOOK..
then korang sambung baca :)



Ni biodata dia..
search dekat LAMAN KARYAWAN.
:D


Ok lah.....tu saja...hehehehe..ada org nak tgk buku cerita ni tp x kesampaian..tu yg update dlm BLOG ni..nanti2 dia tengok lah tu :D Hilangkan STRESS sementara belum study week ni! yeayyy!!!BEST amek MAJOR "PENDENGARAN" ni...dapat tambah bahasa baru.."BAHASA ISYARAT" !